De la Radna înainte, un lung şir de dealuri acoperite cu vii...
Masivul viticol are ca extremități dealul Șoimoș, pe valea Mureșului la sud și orașul Ineu la nord, pe Crișul Alb. De la Radna masivul se îndreaptă spre vest, până la Păuliș, de unde ia direcția spre nord până la Pâncota, trecând prin localitatea Șiria-Mâsca, unde se află exploatarea S.C. Cramele Miniș S.A.
Descrierea plastică a scriitorului Ioan Slavici despre satul Șiria( actualmente comună) din nuvela ’’Pădureanca’’,corespunde celorlalte localități viticole:’’satul se întinde la poalele celui din urmă șir de dealuri, din sus de sat locurile sunt sădite cu vii, și mai sus coasta e acoperită cu târș, pe culmea plaiului se vede marginea pădurilor, iar într-un vârf ieșit înspre câmpie, cel mai înalt dintre toate se ridică zidurile părăsite ale Vilagășului( Șiria, n.n.), o cetate veche de unde ochiul străbate toată câmpia cât pătrunde zarea de lumină’’. Așa arătau dealurile Șiriei de sub cetate cu 14-15 ani înainte de nașterea scriitorului.
La sud de Mâsca podgoria se ramifică spre est în direcția satului Măderat și a orașului Ineu.Partea nordică a podgoriei( Pâncota, Mâsca, Măderat, Târnova, Agriș, Drauț, Mocrea, Ineu) se încadrează în piemontul Târnovei din depresiunea Zărandului, iar partea vestică și sudică este reprezentată de ultimele ramificații ale Munților Highiș-Drocea. Zona viticolă este cuprinsă între pădurile ce îmbracă masivul muntos, lunca râului Mureș și Câmpia de Vest.
Scriitorul Ioan Slavici descrie foarte frumos și sugestiv podgoria Miniș-Măderat:,, De la Radna înainte, un lung şir de dealuri acoperite cu vii. Cale de o zi bună,pînă la Măderat, la poalele dealurilor, sat se-nşiră de sat, iar printre vii sunt risipite colne pe care nimeni n-a încercat încă să le numere.’’(Ioan Slavici)
Condiţiile deosebite ale podgoriei precum şi influenţa climei mediteraneene dau naştere vinurilor roşii ce aduc faimă podgoriei şi societăţii noastre.