FETEASCĂ NEAGRĂ (VIN SEC)
Cel mai remarcabil soi roșu tradițional, din păcate foarte puțin promovat internațional, își găsește aici un mode de exprimare care îl va face memorabil.
Are o culoare roșie-rubinie, parfum plăcut, ușor condimentat, taninuri catifelate și gust de fructe de pădure. Alc. 14,5%.
PINOT NOIR (SEC)
Vin roșu de o finețe deosebită, obținut de pe dealurile însorite ale Minișului, denumit și vinul
inimii datorită efectului benefic asupra circulației sangvine.
Vinul este ușor de recunoscut, fără o aromă caracteristică, mai ales în faza de vin tânăr fiind
neutral. Culoarea este foarte plăcută, roșie, cu reflexe rubinii și intensă în centrul viticol Miniș.
După o maturare de 1-2 ani la butoaie de stejar, se îmbuteliază. Evoluția vinului îmbuteliat este
foarte bună și de lungă durată,dezvoltând un buchet specific ce sugerează aroma și gustul de
vișine supracoapte. Vinul are un conținut mai însemnat de resveratrol, component cu influență
pozitivă în prevenirea unor boli cardiovasculare. Se recomandă a fi consumat la fripturi de curcan
și alături de brânzeturi, la sfârșitul mesei.
MERLOT
Vinurile de Merlot sunt egale, de multe ori, cu cele de Cabernet Sauvignon. Foarte bine colorat,
cu reflexe albăstrui-violacee în stadiul de vin tânăr,prezintă olfactiv o aromă fină și plăcută de
zmeură proaspătă și fructe de pădure. La gust este moale, delicat, cu personalitate. Conținutul în
taninuri și aciditate este mai moderat decât la celelalte sortimente negre. Poate fi consumat cu
plăcere, chiar după 5-6 luni de maturare la vas.
BURGUND MARE
Vin roșu cu reflexe albăstrui ca vin tânăr, intensitate colorantă, ajungând deseori
la roșu rubiniu intens în podgoria Miniș.
Olfactiv, vinul este plăcut, fructuos, cu aromă tipică asemănătoare soiului Pinot Noir. Gustativ,
vinul este plăcut,echilibrat,armonios, mai puțin taninos, prezentând o aciditate mai mare la Miniș.
Se poate consuma ca vin tânăr, dar prin învechire la vas și la sticlă câștigă în calitate, devenind
mai moale și mai catifelat. Se recomandă a se consuma în prezența preparatelor din carne de
culoare roșie sau la sfârșitul mesei în prezența brânzeturilor fermentate sau alături de produse de
patiserie.
SAUVIGNON BLANC
Vinul de Sauvignon este semiaromat, cu aromă discretă, suavă. Îi stă bine ca vin sec. Ca vin tânăr
are o culoare alb-verzuie, mai ales dacă este vinificat cu stăpânirea temeperaturii de fermentare.
Aroma specifică sugerează aroma florilor de viță de vie.
Vinul este plin la gust, echilibrat, lung,
amplu, cu o aciditate foarte plăcută. În anii favorabili se obțin vinuri cu o tărie alcoolică între
12,5-13% vol. Vin foarte mult solicitat pe piețele europene și mondiale.
FETEASCĂ REGALĂ
Vin alb de culoare alb-verzui ca vin tânăr, trecând spre verde-gălbui la o ușoară maturare.
Olfactiv este ușor de recunoscut prin aroma sa fină, florală, specifică soiului. Gustativ,
vinul tânăr prezintă o fructuozitate deosebită și tipică, fiind ușor acid. Finețea și buchetul
se accentuează pe parcursul maturării. Nu se pretează la învechire mai mult de 1-2 ani,
recomandarea fiind de a se consuma de a se consuma ca vin tânăr, când își etalează aroma fină și
bine definită. Se recomandă a se consuma în compania preparatelor din pește, fructe de mare sau
la sfârșitul mesei când poate însoți brânzeturile nefermentate și fructele.
MUSTOASĂ DE MĂDERAT
Vinurile de Mustoasă sunt ușoare, slab alcoolice, de culoare alb-verzuie ca vinuri tinere, trecând
treptat în nuanțe galben-verzui. Aroma este specifică de măr crud, proaspăt, cu note florale.
Însușirile de prospețime și vioiciune date de o aciditate mai ridicată le face întotdeauna băubile,
răcoritoare, ,,de cursă lungă”, care se pot bea cu plăcere la scurt timp după obținere, fără a
reclama învechire. Se servește rece, la 10-120C, ca aperitiv sau asociat cu preparate de
pește.
MUSCAT OTTONEL
Îi stă mai bine ca vin demidulce sau dulce, când aroma specifică de strugure, cu nuanțe florale,
este mai bine pusă în evidență. În ultimul timp este apreciat și ca vin sec. Este excelent și ca
vin tânăr, iar prin învechire dobândește un buchet suav de miere, un gust generos,excelent. Își
menține calitățile și la 10-15 ani. Se servește la sfârșitul mesei, la desert.
Prezentarea vinurilor podgoriei Miniș Măderat și comercializate de societatea noastră:
Vinuri rosii
1.Fetească Neagră( vin sec)
Cel mai remarcabil soi roșu tradițional, din păcate foarte puțin promovat internațional, își găsește
aici un mode de exprimare care îl va face memorabil.
Are o culoare roșie-rubinie, parfum plăcut, ușor condimentat, taninuri catifelate și gust de fructe
de pădure. Alc. 14,5%
2. Pinot Noir(sec)
Vin roșu de o finețe deosebită, obținut de pe dealurile însorite ale Minișului, denumit și vinul
inimii datorită efectului benefic asupra circulației sangvine.
Vinul este ușor de recunoscut, fără o aromă caracteristică, mai ales în faza de vin tânăr fiind
neutral. Culoarea este foarte plăcută, roșie, cu reflexe rubinii și intensă în centrul viticol Miniș.
După o maturare de 1-2 ani la butoaie de stejar, se îmbuteliază. Evoluția vinului îmbuteliat este
foarte bună și de lungă durată,dezvoltând un buchet specific ce sugerează aroma și gustul de
vișine supracoapte. Vinul are un conținut mai însemnat de resveratrol, component cu influență
pozitivă în prevenirea unor boli cardiovasculare. Se recomandă a fi consumat la fripturi de curcan
și alături de brânzeturi, la sfârșitul mesei.
3. Merlot
Vinurile de Merlot sunt egale, de multe ori, cu cele de Cabernet Sauvignon. Foarte bine colorat,
cu reflexe albăstrui-violacee în stadiul de vin tânăr,prezintă olfactiv o aromă fină și plăcută de
zmeură proaspătă și fructe de pădure. La gust este moale, delicat, cu personalitate. Conținutul în
taninuri și aciditate este mai moderat decât la celelalte sortimente negre. Poate fi consumat cu
plăcere, chiar după 5-6 luni de maturare la vas.
Avem în plan și o plantație de Burgund
Burgund Mare. Vin roșu cu reflexe albăstrui ca vin tânăr, intensitate colorantă, ajungând deseori
la roșu rubiniu intens în podgoria Miniș.
Olfactiv, vinul este plăcut, fructuos, cu aromă tipică asemănătoare soiului Pinot Noir. Gustativ,
vinul este plăcut,echilibrat,armonios, mai puțin taninos, prezentând o aciditate mai mare la Miniș.
Se poate consuma ca vin tânăr, dar prin învechire la vas și la sticlă câștigă în calitate, devenind
mai moale și mai catifelat. Se recomandă a se consuma în prezența preparatelor din carne de
culoare roșie sau la sfârșitul mesei în prezența brânzeturilor fermentate sau alături de produse de
patiserie.
Vinuri albe
4. Sauvignon Blanc
Vinul de Sauvignon este semiaromat, cu aromă discretă, suavă. Îi stă bine ca vin sec. Ca vin tânăr
are o culoare alb-verzuie, mai ales dacă este vinificat cu stăpânirea temeperaturii de fermentare.
Aroma specifică sugerează aroma florilor de viță de vie.
Vinul este plin la gust, echilibrat, lung,
amplu, cu o aciditate foarte plăcută. În anii favorabili se obțin vinuri cu o tărie alcoolică între
12,5-13% vol. Vin foarte mult solicitat pe piețele europene și mondiale.
5. Fetească Regală
Vin alb de culoare alb-verzui ca vin tânăr, trecând spre verde-gălbui la o ușoară maturare.
Olfactiv este ușor de recunoscut prin aroma sa fină, florală, specifică soiului. Gustativ,
vinul tânăr prezintă o fructuozitate deosebită și tipică, fiind ușor acid. Finețea și buchetul
se accentuează pe parcursul maturării. Nu se pretează la învechire mai mult de 1-2 ani,
recomandarea fiind de a se consuma de a se consuma ca vin tânăr, când își etalează aroma fină și
bine definită. Se recomandă a se consuma în compania preparatelor din pește, fructe de mare sau
la sfârșitul mesei când poate însoți brânzeturile nefermentate și fructele.
6. Mustoasă de Măderat
Vinurile de Mustoasă sunt ușoare, slab alcoolice, de culoare alb-verzuie ca vinuri tinere, trecând
treptat în nuanțe galben-verzui. Aroma este specifică de măr crud, proaspăt, cu note florale.
Însușirile de prospețime și vioiciune date de o aciditate mai ridicată le face întotdeauna băubile,
răcoritoare, ,,de cursă lungă”, care se pot bea cu plăcere la scurt timp după obținere, fără a
reclama învechire. Se servește rece, la 10-120C, ca aperitiv sau asociat cu preparate de
pește.
7. Muscat Ottonel
Îi stă mai bine ca vin demidulce sau dulce, când aroma specifică de strugure, cu nuanțe florale,
este mai bine pusă în evidență. În ultimul timp este apreciat și ca vin sec. Este excelent și ca
vin tânăr, iar prin învechire dobândește un buchet suav de miere, un gust generos,excelent. Își
menține calitățile și la 10-15 ani. Se servește la sfârșitul mesei, la desert.